Pomerančové řízky
Suroviny
5 řízků z kýty
100 ml pomerančové šťávy (ne moc sladké)
100 ml bílého vína
1 lžíce sojové omáčky
3 stroužky česneku
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého pepře
4 lžíce oleje
sůl
1 lžička Vegety
2 lžičky instantní jíšky (nebo hladké mouky)
Postup
Řízky lehce naklepeme po obou stranách. V misce smícháme pomerančovou šťávu s bílým vínem, sojovou omáčkou, zázvorem, pepřem, prolisovaným česnekem a 1 lžící oleje. Do této směsi ponoříme připravené řízky a trochu promícháme, aby se obalily po všech stranách marinádou. Odložíme do chladna alespoň na půl hodiny, ale klidně i na pár hodin.
Řízky vyjmeme z marinády a necháme trochu okapat. V kastrolu si rozpálíme zbývající tři lžíce oleje, každý řízek na něm po obou stranách rychle osmahneme a vyjmeme. Do výpeku přilijeme asi polovinu marinády a promícháme, oddělíme drobky přichycené ke dnu. Řízky do kastrolu vrátíme, ztlumíte příkon tepla, kastrol přikryjeme pokličkou a maso dusíme do měkka. Občas podlijeme zbývající marinádou, pokud se jí nedostává, tak bílým vínem. Když je maso měkké, vyjmeme je z kastrolu a udržujeme v teple. Do šťávy z pod masa vmícháme granulovanou jíšku (pokud nemáme, nahradíme ji hladkou moukou a lžičkou másla). Přidáme Vegetu, dobře promícháme a necháme 2 až 3 minuty provařit. Touto šťávou poléváme maso a ozdobíme ho plátkem pomeranče. Vhodnou přílohou jsou brambory na bšechny způsoby - na obrázku opečené, posypané jemně nakrájenou pórkovou natí.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1,237x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Pomerančové řízky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!