Koláč s ovocem a s ořechy

Suroviny

150 g sušených meruněk
3 lžíce rumu
1 mražené listové těsto (plátky)
250 g modrého hroznového vína
250 g zeleného hroznového vína
500 g jablek
500 g hrušek
1 velký citrón
250 g másla
250 g moučkového cukru
600 g hladké mouky
150 g nahrubo nasekaných ořechů
1 prášek do pečiva
6 vajec
sůl
1 žloutek

Poleva:
150 g moučkového cukru
3 lžíce citrónové šťávy
½ bílku

recept nemá fotografii

Postup

Sušené meruňky vložíme do menší misky a zakapeme rumem. Máslo nakrájíme do jiné misky na tenké plátky a necháme si ho změknout (bude se dobře třít). Plátky listového těsta rozložíme na pomoučeném vále vedle sebe a nechám trochu změknout. Připravíme si i plech na pečení, vytřeme ho tukem a vysypeme hrubou moukou.

Poté se věnujeme přípravě ovoce. Hroznové víno omyjeme, necháme okapat, kuličky přepůlíme a odstraníme jadérka. Jablka a hrušky také opláchneme, rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Poté kousky rozkrájíme napříč na silnější plátky a promícháme je se šťávou a nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a se sušenými meruňkami.

Změklé máslo třeme, postupně do něj vmícháme moučkový cukr, sůl a jedno vejce za druhým. Do odvážené mouky promícháme prášek do pečiva a přidáme to postupně k utřenému máslu s cukrem. Nakonec také po částech přidáme připravenou směs ovoce a ořechy. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na připravený plech. Listové těsto rozválíme válečkem do velikosti použitého plechu a opatrně ho za pomoci válečku přeneseme na těsto na plechu. Upravíme případně tvar tak, aby zakrylo celý plech, okraje lehce přitlačíme. V hrnečku si rozšleháme žloutek s trochou vody a mašlovačkou potřeme povrch koláče. Koláč na několika místech propíchneme vidličkou a vložíme ho do trouby vyhřáté na 190 stupňů C. Pečeme asi 30 až 40 minut.
Ke konci pečení si připravíme polevu utřením cukru, citronové šťávy a kousku bílku. Touto polevou potřeme ještě horký koláč. Jakmile trochu vychladne, krájíme ho na kousky a podáváme ještě vlažný, ozdobený šlehačkou.

Poznámky:
Zatím jsem nevyzkoušela, vhodnější bude doba, až bude dostatek ovoce. Ale když jsem tento recept objevila, neodolala jsem. Jistě bude ideální pro větší rodiny, a to zejména v době, kdy je všechno použité ovoce levné a běžně k dispozici.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,621x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Koláč s ovocem a s ořechy


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist