Větrníky s hroznovým vínem

Suroviny

Těsto:
250 ml vody
75 g másla
150 g hladké mouky
30 g solamylu
4 – 5 vajec (podle velikosti)
1 rovná lžička prášku do pečiva

Náplň:
300 g světlého a tmavého hroznového vína
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
40 g moučkového cukru
60 ml vaječného koňaku

recept nemá fotografii

Postup

V misce promícháme hladkou mouku se solamylem. Vodu vlijeme do kastrolu, přidáme máslo a vše přivedeme k varu, odstavíme ze zdroje tepla a ihned vmícháme mouku se solamylem. Vznikne hutný, kompaktní bochánek těsta. Kastrolek vrátíme na zdroj tepla, zahřejeme a asi jednu minutu za stálého a intenzivního míchání tzv. odpalujeme. Poté těsto vyklopíme do misky a necháme trochu vychladnout. Postupně k němu vešleháváme jedno vejce za druhým a nakonec přidáme a zapracujeme prášek do pečiva.
Plech na pečení vyložíme papírem na pečení, který potřeme lehce tukem. Troubu si rozehřejeme na 200 až 220 stupňů C. Těsto vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou koncovkou a na plechu vytvoříme asi 14 kopečků. Vložíme do rozpálené trouby a prvních 15 minut pečení troubu neotevíráme, aby se těsto nesrazilo. Celková doba pečení je asi 25 až 30 minut. Po vyjmutí z trouby (a částečném zchladnutí) rozkrojíme větrníky podélně velmi ostrým nožem a necháme vychladnout.
Zatím se věnujeme přípravě náplně. Omyté hroznové víno samozřejmě necháme okapat, každou kuličko rozkrojíme na polovinu a odstraníme pecičky. Smetanu ušleháme se ztužovačem a rozdělíme na dva díly. Do jednoho vmícháme vaječný koňak. Na spodní část zchladlých korpusů na větrníky nastříkáme šlehačku s koňakem, ozdobíme hroznovým vínem, doplníme bílou šlehačkou a přiklopíme vrchní část větrníku. Před podáváním necháme vychladit.
Poznámky:
Příprava tohoto moučníku je náročnější a vyžaduje dost zručnosti. Také počet větrníků, který podle tohoto receptu vyrobíme, je poměrně velký. Takže pro začátek doporučuji poloviční „tréninkové“ množství surovin. A místo větrníků vyrábět třeba sladké brambůrky. Postupujeme obdobně, jen z těsta vytváříme na plech malé kopečky lžičkou.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,246x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Větrníky s hroznovým vínem


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist