Vepřové od babičky
Suroviny
1 kg vykostěné vepřové plece
3 cibule
3 lžíce sádla
sůl
drcený kmín
5 zrnek nového koření
1 lžička citrónové šťávy
tvrdší chléb (nejlépe kůrka)
světlé pivo (asi 300 ml)
Postup
Nejdříve si oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. V kastrolu (nejlépe se silným dnem) si rozpálíme sádlo a cibuli na něm osmahneme do růžova. Přidáme nakrájené maso, sůl, drcený kmín (vrchovatou lžičku), nové koření a citrónovou šťávu. Promícháme, maso opečeme do hněda. Přilijeme část piva (maso bude téměř zalité), opět promícháme, kastrol přikryjeme pokličkou, zmírníme příkon tepla a dusíme. Občas zkontrolujeme, promícháme a případně přilijeme trochu piva.
Zatím si nastrouháme tvrdší chléb (výborná je patka). Čím hustší omáčku chcete, tím více chleba. Jakmile je maso poloměkké, přidáme chléb a opět trochu piva. Promícháme, opět přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Hotový guláš odstavíme ze zdroje tepla, ale necháme v teplé místnosti trochu odležet, až tuk vystoupí na povrch.
V původní receptu se doporučují jako příloha brambory posypané libečkem. Ten bude ale až v létě, tak jsem přidala červené kysané zelí. Myslím si, že výborně doplňuje chuť vepřového masa. Lze ho použít jak syrové, tak i prohřáté třeba v mikrovlnce.
Poznámka:
Inspirace k tomuto receptu pochází z Pivní kuchařky Jiřího Marholda, nakladatelství Plot.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 972x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Vepřové od babičky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!