Lehký letní dort

Suroviny

Těsto:
5 vajec
250 g cukru krupice
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
150 ml vody
2 lžíce rumu
2 lžíce citronové šťávy

750 g jahod
2 lžíce rumu
2 lžíce moučkového cukru
extra silné želé na dorty (Dr. Oetker)
(šlehačka na ozdobení)

recept nemá fotografii

Postup

Nejdříve si upečeme dortový korpus + část piškotového těsta navíc, protože z něj budeme dělat náplň do dortu. Uvedené množství surovin stačí jak na korpus, tak na vlastní náplň. Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme vodu, olej, rum a citrónovou šťávu a promícháme. Potom přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme do dvou forem – asi 2/3 do dortové formy a zbývající třetinu do jakékoliv formy. A upečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů C. Po vyjmutí necháme zchladnout, poté dortový korpus vodorovně rozřízneme na tři části.
Zatím si očistíme a opláchneme jahody. Několik stejně velkých dáme stranou (použijeme je na ozdobení povrchu dortu), ostatní rozmačkáme nebo rozmixujeme na jahodovou dřeň. Piškotovou hmotu určenou na náplň rozdrtíme (rozmixujeme), přidáme k ní jahodovou dřeň, moučkový cukr a rum. Po promíchání by nám měla vzniknout hustá růžová hmota, kterou spojíme jednotlivé vrstvy dortového korpusu a vše vrátíme do dortové formy.
Povrch dortu potřeme tence meruňkovou zavařeninou a poklademe kolečky nakrájených jahod. Dle návodu na obalu si připravíme želé – úskalím jeho přípravy je správný odhad doby, kdy ho odstavíme ze zdroje tepla. Pokud nám nezačne po době uvedené v návodu tuhnout, zkusíme ho znovu a více zahřát, ve většině případů se však nesmí vařit. Po mírném zchladnutí polijeme povrch dortu velmi tenkou vrstvou želé a jakmile ztuhne, rozlijeme rovnoměrně zbývající želé a necháme v chladnu ztuhnout.
Před podáváním můžeme jednotlivé řezy ozdobit šlehačkou a čerstvou jahodou.
Poznámka:
Výhodou tohoto dortu je, že obsahuje proti jiným minimum tuku, hodí se proto na letní oslavy. Dá se připravit nejen z jahod, ale třeba i z borůvek, malin nebo ostružin.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,279x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 1.00 (počet: 1) 1.00 1 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Lehký letní dort


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist