Vzpomínka na Řecko
Suroviny
500 g kvalitního vepřového (jehněčí) masa
2 lžíce olivového oleje
2 červené cibule
3 malé cukety
250 g třešňových rajčátek
3 stroužky česneku
2 lžíce citrónové šťávy
140 g černých oliv bez pecek ( 1 sklenička)
čerstvé oregano nebo majoránka
100 g balkánského sýra
hrst burských oříšků
sůl
Postup
V původním receptu bylo použito jehněčí maso, ale protože je méně dostupné, použila jsem kvalitní vepřové maso (vepřová kýta či vepřová panenka). Vlastní příprava jídla je velmi rychlá, jde vlastně o rychle opékanou směs, takže se vyplatí si nejdříve připravit všechny suroviny.
Maso nakrájíme na nudličky. Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky o síle asi 3 mm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Omytá rajčata překrojíme na poloviny, rovněž olivy překrojíme na půlky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Sýr rozdrobíme na kousky. Ze stonků majoránky či oregana sdrhneme lístky. A připravíme si velkou pánev nebo wok.
Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm po menších dávkách zprudka orestujeme. Důležité je to po menších dávkách, protože jinak se maso často začne místo opékání spíše dusit, a to už není ono. Orestované maso dáme stranou, ale udržujeme v teple. Na téže pánvi opečeme nakrájenou cibuli a cukety, potom přidáme rajčata a prolisovaný česnek a dále opékáme asi 2 minuty, než rajčata změknou. Poté vrátíme maso do pánve a společně opékáme další dvě minuty, až se směs dokonale prohřeje. Pánev odstavíme ze zdroje tepla, přidáme bylinky, citrónovou šťávu, olivy, podle chuti dosolíme a promícháme.
Před podáváním pokrm posypeme rozdrobeným sýrem a oříšky. Jako příloha se hodí třeba bageta, ale můžete i rýži nebo těstoviny. Na fotografii jsou použité užší Zátkovy válcované nudle – mám s nimi jako s přílohou dobrou zkušenost.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1,533x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Vzpomínka na Řecko
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!