Plněná štola

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
40 g droždí
1/8 l mléka
180 g másla
špetka soli
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
125 g mletých mandlí
125 g citronátu

Náplň maková:
35 g cukru
250 ml smetany
125 g mletého máku
kůra z ½ citrónu
50 g rozinek
25 g citronátu
½ lžičky skořice
10 g strouhanky

Náplň se sušeným ovocem:
50 g křížal z jablek
25 g kandovaných třešní
5 cl třešňovice nebo slivovice
2 lžíce hnědého cukru
25 g citronátu
50 g mandlových plátků
100 g rozinek
1 lžíce strouhané citrónové kůry
2 lžíce citrónové šťávy
2 bílky

Na krustu:
100 g másla
75 g moučkového cukru

recept nemá fotografii

Postup

Mouku prosejeme a necháme v teplé místnosti. Droždí rozdrobíme do malé mísy, přidáme lžičku cukru, vlahé mléko a rozmícháme do hladka. Přidáme ještě trochu mouky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě. Potom vzešlý kvásek vlijeme do důlku v mouce, přidáme cukr, vanilkový cukr, změklé máslo a sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Pak vhněteme mandle a citronát a těsto necháme kynout dalších 20 minut. Zatím se věnujeme přípravě náplně.
Maková náplň:
Svaříme smetanu s cukrem, vmícháme mletý mák, nastrouhanou citrónovou kůru a necháme svařit do husté kaše. Pak zapracujeme do náplně zbylé přísady a hmotu necháme mírně vychladnout.
Náplň ze sušeného ovoce:
Jablečné křížaly a kandované třešně nakrájíme na kostičky a namočíme na 2 až 3 hodiny do pálenky. Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr s mandlovými plátky (stále mícháme). Odstavíme a přidáme všechny ostatní přísady.
Těsto vyválíme na lehce pomoučené pracovní desce zhruba do oválu o délce asi 30 cm. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a uprostřed těsta vytlačíme válečkem prohlubeň. Tu naplníme náplní. Jednu stranu těsta přeložíme přes druhou, na kraji lehce ale pečlivě přitlačíme. Necháme stále v pokojové teplotě dalších 30 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů C po dobu asi 50 minut. Ještě horkou štolu po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem, takže vznikne silná a lahodná krusta.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,371x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Plněná štola


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist