Jemný ořechový závin
Suroviny
Těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
sůl
1 lžíce oleje
100 ml vody
Náplň:
400 g mletých ořechů
250 g medu
1 žloutek
2 bílky
1 lžička skořice
6-8 lžic vody
100 g rozinek
Na potření:
1 žloutek s mlékem
Postup
K prosáté hladké mouce přidáme sůl, vejce, vodu a olej a zpracujeme. Zpočátku třeba nožem, vznikne hustá kaše, potom je třeba rukama vypracovat hladké těsto. To vložíme na 30 minut pod horký hrnec.
Na nádivku smícháme všechny suroviny, hmota musí být hladká a hustá. Těsto rozválíme do velikosti asi 50 x 70 cm – musí být velmi tenké. Lépe to jde na velkém kusu hladké bavlněné látky. Pokud má těsto někde silnější okraje, odřízneme je a později použijeme na ozdobení závinu. Asi 2/3 povrchu těsta potřeme rovnoměrně nádivkou, na kratších stranách necháme asi 3 cm volné konce, které přehneme přes nádivku. Pomocí látky, na které jsme těsto rozváleli, závin svinujeme. Konce těsta dobře stlačíme, závin přeložíme na pomaštěný plech. Žloutek rozšleháme s mlékem a závin jím potřeme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 až 220 stupňů a pečeme asi 30 minut.
Poznámka:
Vyválení těsta vyžaduje zručnost!
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1,478x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Jemný ořechový závin
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!