Meruňková marmeláda
Suroviny
1 kg zralých až přezrálých meruněk
350 g cukru (krystal, krupice)
1 GELFIX 3+1
Postup
Příprava domácí zavařeniny se nám vyplatí tehdy, pokud máme vlastní zahrádku nebo zdroj levného ovoce.
Na meruňkovou zavařeninu jsou nejlepší hodně zralé meruňky, zvlášťě v kombinaci s přípravkem GELFIX 3+1, který vyžaduje přidat málo cukru. Meruňky samozřejmě omyjeme, odpeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Vložíme je do hrnce s širokým dnem a na mírném plameni je rozvaříme. Samozřejmě mícháme, aby se ovoce nepřipálilo. Gelfix promícháme se 2 lžícemi cukru a zamícháme do ovoce. Společně povaříme asi minutu. Potom přidáme 350 g cukru, promícháme, přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
Hotovou zavařeninou naplníme čistě vymyté a nejlépe ještě teplé sklenice, uzavřeme víčky a otočíme na 5 minut dnem nahoru.
Tipy pro začátečníky:
Máte-li ovoce více, připravujte postupně jednu dávku za druhou.
Pro zavařeniny můžete použít skleničky s víčky od majonézy, nakládané zeleniny či jiných potravin. Vše však musí být velmi dobře vymyté v horké vodě. Dá se použít myčka, kde se vše včetně víček nechá umýt na co nejvyšší teplotu.
Hotovou zavařeninu si označte štítkem s druhem zavařeniny a rokem. Časem se vám to bude velice hodit.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2,228x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Meruňková marmeláda
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!