Ovocné kynuté knedlíky I.

Suroviny


500 g hrubé mouky
1 lžička soli
1 lžička cukr
250 ml mléka
10 g droždí
1 žloutek
200 g borůvek

recept nemá fotografii

Postup


Popis je podrobný, vhodný pro začínající kuchařky.
Do mísy dáme mouku, lžičku soli. Pokud máme mouku uloženou v chladnu, necháme ji chvíli prohřát na pokojovou teplotu. Je to důležité pro správné kynutí. Do mléka přidáme lžičku cukru a mírně zahřejeme. Mléko musí být jen vlažné. Odstavíme ho ze zdroje tepla a rozdrobíme do něj droždí. Počkáme, až vzejde (vyplave na povrch a zvětší svůj objem). Vznikne nám tzv. kvásek, do kterého rozmícháme žloutek a vše přilijeme k mouce.
Vypracujeme vařečkou, až je těsto krásně hladké. To dá trochu práce, těsto by mělo být propracované tak, že se při jeho vymíchávání tvoří na povrchu malé puchýře. Ale s tím se netrapte, ani já této dokonalosti nedosahuji a nevím, zda to zvládají moderní hnětače. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti. Kyne zhruba hodinu - záleží na teplotě, kvalitě droždí a dodržení postupu.
Vykynuté těsto rozválíme na vále na plát asi na prst silný, nakrájíme z něj čtverce, doprostřed dáme ovoce a v dlani spojíme a zakulatíme. Hotové knedlíky necháme opět pod utěrkou asi 15 minut dokynout, potom je vkládáme do vařící osolené vody a vaříme asi 10 až 15 minut. Z této dávky se asi 20 knedlíků, vyplatí se vařit knedlíky na dvě dávky, protože potřebují při vaření dost prostoru a jsou pak pěkně nadýchané. Po 10 minutách vyjmeme děrovanou naběračkou jeden knedlík a dvěma vidličkami ho opatrně částečně roztrhneme, abychom viděli, zda je dobře uvařený. Po vyjmutí co nejdříve každý knedlík propíchneme vidličkou, aby z něj vyšla pára a knedlík zůstal kyprý.
Knedlíky omastíme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Můžeme pokapat i zakysanou smetanou nebo posypat mletým mákem s cukrem či postrouhat tvrdým tvarohem. Dochucení knedlíků má svá místní specifika, i tady platí, že fantazii se meze nekladou.
Poznámka:
Volně podle knížky Zlatá úsporná kuchařka Anuše Kejřové

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,324x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Ovocné kynuté knedlíky I.


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist