Pacabouchy (pečivo)
Suroviny
1 hrnek polohrubé mouky
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek mléka
1 lžíce cukru
40 g droždí
1 vejce
3 lžíce sádla
2-3 vařené brambory
sůl
1 vejce na potření
mák nebo něco jiného na posypání

Postup
Nejdříve si rozpustíme sádlo (můžeme nahradit i jiným tukem, ale není to ono) a necháme ho zchladnout do pokojové teploty. Do vlahého mléka přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí – necháme v teple vzejít. Odměříme mouky (hrnek použijeme čtvrtlitrový) a nasypeme do větší mísy. Přidáme rovnou lžičku soli, jemně nastrouhané vařené brambory, vejce. Přilijeme vzešlý kvásek a vlahé sádlo. Vymícháme do hladkého těsta. Těsto se zpočátku díky obsahu brambor lepí na misku, ale skutečně ho lze vymíchat do hladka. Přikryjeme ho utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout do doby, než zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, nakrájíme z něj asi 18 stejně velkých kousků a z každého rukama vyválíme malý bochánek. Bochánky přesuneme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem (kmínem, sezamovým či lněným semínkem, slunečnicovými semínky…). Vložíme do trouby rozehřáté asi na 180 st. C a pečeme do zlatova.
Používáme jako pečivo. Díky obsahu brambor vydrží déle vláčné.
Poznámka:
Volně podle knížky V kuchyni s Čirinou
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1,463x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Pacabouchy (pečivo)
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!