Litý švestkový koláč

Suroviny

Čerstvé švestky
400 g polohrubé mouky
100 g cukru
20 g droždí
300 ml mléka
4 žloutky
200 g másla
kůra z 1 citrónu
špetka soli

Drobenka:
máslo
krupicový cukr
polohrubá mouka

recept nemá fotografii

Postup

Začneme tím, že si rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. V okamžiku použití by mělo být vlahé. Také mléko, které vyjmeme z lednice, by mělo mít pokojovou teplotu. Švestky omyjeme, rozkrojíme podélně na polovinu, vyjmeme pecku a ještě rozkrojíme každou polovinu podélně na čtvrtku.

Do poloviny mléka přidáme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme v teplé místnosti vzejít. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vlahé máslo, citrónovou kůru a prosátou mouku se špetkou soli. Nakonec přilijeme zbylé mléko a lehce promícháme. Vznikne řídké, lepivé těsto - něco jako na lívance. Těsto vlijeme na menší plech vytřený tukem a vysypaný hrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Rovnoměrně ho rozetřeme a necháme asi 10 minut kynout.
Zatím si připravíme drobenku rozemnutím výše uvedených surovin. Povrch těsta poklademe měsíčky švestek (řezem nahoru) a posypeme drobenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a upečeme. Těsto na okrajích krásně zezlátne a hlavně zpevní.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,809x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Litý švestkový koláč


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist