Bábovka s mákem

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky (z toho 150 g špaldové a zbytek běžné bílé hladké mouky)
špetka soli
20 g droždí
300 ml mléka
2 žloutky + 1 vejce na potření
70 g cukru krupice
100 g vlahého rozpuštěného másla
kůra z 1 pomeranče

Maková náplň:
200 g mletého máku
3 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
250 ml mléka
špetka skořice
rozdrcené piškoty nebo strouhaný perník
citrónová šťáva

recept nemá fotografii

Postup

Do mísy prosijeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přilijeme asi polovinu vlahého mléka, které jsme osladili lžičkou cukru. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 5 minut stát v teple, než droždí vzejde. Potom přilijeme zbylé vlahé mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky, vlahé máslo, přidáme cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Vypracujeme vařečkou hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Toto kynuté těsto můžeme také připravit v pekárně na chleba, jen změníme trochu klasický postup. Droždí necháme vykynout zvlášť v oslazeném mléce. Do pekárny vlijeme mléko z rozšlehanými žloutky a vzešlé droždí a pak přidáme všechny tuhé přísady (toto pořadí vyžaduje "moje" pekárna ETA Duplica, nevylučuji případně jiné pořadí, neznám jiné pekárny). Zvolíme program pro přípravu kynutého těsta.
Příprava makové náplně:
Při nákupu máku si dáme pozor na dvě věci - pokud nemáme mlýnek na mák, koupíme si mák už umletý, samozřejmě je lepší si mák umlet až před přípravou. A také si dáme pozor na datum, dokdy je mák třeba spotřebovat. Mák má totiž nepříjemnou vlastnost, že žlukne a pak již není použitelný. Mletý mák dáme do kastrolku, přilijeme mléko a za stálého míchání ho povaříme, až začne trochu houstnout. Mícháme pilně, abychom mák nepřipálili! Hustou makovou směs odstavíme ze zdroje tepla, přidáme vanilkový a krupicový cukr a makovu náplň dochutíme rumem, skořicí a citrónovu kůrou. Je-li náplň řídká, zahustíme ji nastrouhanými piškoty nebo nastrouhaným perníkem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme ho na sílu 1 až 1 1/2 cm. Obdélníkovou placku pokryjeme rovnoměrně makovou náplní a srolujeme za pomoci utěrky jako závin. Vložíme do formy na bábovku, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Povrch těsta v bábovce potřeme rozšlehaným vejcem a bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C. Takto pečeme asi 10 minut, poté zmírníme na 180 st. C a bábovku dopečeme. Trvá to zhruba dalších 30 minut. Pokud by bábovka na povrchu příliš rychle hnědla, překryjeme ji v troubě alobalem.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,006x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Bábovka s mákem


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist