Játrový dort

Suroviny

400 g drůbežích jater
600 g telecí klobásy na pečení
100 g anglické slaniny
2 cibule
3 plátky toastového chleba
čerstvě mletý bílý pepř na špičku nože (2x)
sůl
3 lžičky paštikového koření
4 lžíce sherry - medium
1 lžíce koňaku
4 plátky želatiny
po 125 g bílého a červeného hroznového vína
0,25 dl cumberlandské omáčky
2 dl šlehačky
8,5 g ztužovače šlehačky
1 lžička cukru
1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
máslo na vymazání dortové formy (průměr 26 cm)

recept nemá fotografii

Postup

Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Troubu vyhřejeme na 180 °C, formu vymažeme máslem. Slaninu vyškvaříme a na vyškvařeném sádle za stálého míchání opékáme očištěná játra, asi 3 minuty. Přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Okořeníme, přidáme sherry a koňak, odstavíme a necháme vychladnout. Oloupanou klobásu nakrájíme a promícháme s toastovým chlebem, přidáme játra nakrájená na větší kousky. Vše důkladně promícháme s opečenou slaninou a cibulí, dáme do formy a pečeme 50 minut.

Upečený játrový dort po 10 minutách vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Želatinu namočíme ve studené vodě, hroznové kuličky opláchneme (nakrojíme a odstraníme jadérka). Poté je narovnáme na dort 4 cm od okraje.

Ohřejeme cumberlandskou omáčku, rozpustíme v ní vymačkanou želatinu a dáme stranou. Do šlehačky vmícháme nastrouhaný křen. Polovinou potřeme volný okraj dortu, zbytkem ho ozdobíme. Šlehačkový věnec ozdobíme střídavě bílým a červeným vínem. Cumberlandskou houstnoucí omáčku zalijeme kolem středu a želé necháme v lednici tuhnout až do servírování.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,637x

Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Játrový dort


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist