Posvícenské koláče
Suroviny
Koláče:
1 kg polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
4 žloutky
1 a 1/2 čerstvého droždí
500 ml mléka
150 g másla (Hery)
130 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička citrónové kůry
špetka muškátového oříšku
Tvarohová náplň:
300 g měkkého tvarohu
4 lžíce vanilkového cukru
1 žloutek
trochu mléka
Povidlová náplň:
švestková nebo hrušková povidla
1 lžíce rumu
Maková náplň
Na potření:
2 vejce
1 lžíce rumu
Postup
Do větší mísy dáme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme v teple vzejít kvásek. Pak přidáme žloutky a citrónovou kůru, sůl, cukry a rozpuštěné máslo. Promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme ho utěrkou a dáme opět do tepla na půl hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na 3 díly a každý díl na 15 kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek, do kterého uděláme např. dnem malé skleničky v kapesníku a namočeném v mouce důlek. Do důlků dáváme náplně. Okraje koláčů potřeme vejcem s rumem a dáme péci do předehřáté trouby na 180°C dokud okraje nezrůžoví. Ještě horké hned sundaváme z plechu.
Poznámka: těsto můžeme připravit v domácí pekárně, v tom případě napřed dáme tekuté přísady a pak teprve sypké a použijeme progran na přípravu těsta.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 2,570x
Komentáře receptu Posvícenské koláče
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!