Vánoční povidlová omáčka

Vánoční povidlová omáčka

Suroviny

Suroviny :
440 g švestkových povidel (1 balení)
0,5 l vody
1,0 l vody
1 kostka karpatského bujónu
100-150 g ořechů mohou být i s lískovými
200 g Hrozinky – Sultánky 1 ks
100 g Ovocný chlebíček 1 ks
(Fíky)
Špetku mleté skořice
Špetku citronové kůry
3 ks Nového koření
3 ks Bobkového listu
Asi 5 ks hřebíčku nebo trošku drceného
1 balíček banilkového cukru
2 lžíce cukru
50 g strouhaného perníku (1 balíček)
250 ml RUMU

recept nemá fotografii

Postup

Pracovní postup :
Do jednoho litru vody zavaříme jednu kostku Karpatského bujónu, pak přidáme ořechy, rozinky a ovocný chlebíček nakrájený na malé kousky a povaříme, aby ořechy trochu změkly, cca 10-15 min., a odstavíme. ( Dle chuti můžeme přidat i fíky )
Do druhého hrnce, ve kterém budeme následně omáčku připravovat, nalejeme 0,5 l vody a začneme zahřívat a přidáme kelímek povidel asi 0,5 kg (PENY 440 g) a dobře rozmícháme, aby se povidla nepřichytla a pokud nestačí voda na rozmíchávání povidel, přidáme bujónu z ořechů, které se namáčejí. Až máme povidla řádně rozmíchány, přidáme obsah z prvního hrnce a opět mícháme a přivedeme k varu. Vmícháme koření - špetku skořice, citrónové kůry, 3ks nového koření a 3 ks bobkového listu. Dále 1 sáček vanilkového cukru. A zase povaříme 10-15 min., ale již za stálého míchání, aby se povidla nepřichytla. Pak přidáme nastrouhaný perník (50g – 1 ks), který pomalu vmícháváme do varu a tím se omáčka zahustí. Po zahuštění ji poředíme 250 ml rumu ( nejlépe Božkov) a opět přivedeme k varu. Kdyby byla omáčka málo hustá po poředění rumem, přistrouháme trochu perníku a přihustíme, ale pozor omáčka při chladnutí houstne - ořechy a rozinky nabírají vodu, takže se zahuštěním opatrně. Zahustit také můžeme varem za stálého míchání. Pak odstavíme a zakryjeme pokličkou. Při chladnutí občas promícháme a před úplným vychlazením vyndáme bobkový list, a pokud se zadaří, i nové koření s hřebíčkem. Hřebíček a nové koření si můžeme dát do malého sáčku a ušetříme si čas s lovením z omáčky.
Podáváme samotnou s knedlíkem nebo i k masům. Možno také podávat ke kynutým knedlíkům nebo na vdolečky.
DOBROU CHUŤ !

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,256x
Zdroj: KOŘISTKA Tomáš
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Vánoční povidlová omáčka


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist