Vánoční povidlová omáčka

Vánoční povidlová omáčka

Suroviny

Suroviny :
440 g švestkových povidel (1 balení)
0,5 l vody
1,0 l vody
1 kostka karpatského bujónu
100-150 g ořechů mohou být i s lískovými
200 g Hrozinky – Sultánky 1 ks
100 g Ovocný chlebíček 1 ks
(Fíky)
Špetku mleté skořice
Špetku citronové kůry
3 ks Nového koření
3 ks Bobkového listu
Asi 5 ks hřebíčku nebo trošku drceného
1 balíček banilkového cukru
2 lžíce cukru
50 g strouhaného perníku (1 balíček)
250 ml RUMU

recept nemá fotografii

Postup

Pracovní postup :
Do jednoho litru vody zavaříme jednu kostku Karpatského bujónu, pak přidáme ořechy, rozinky a ovocný chlebíček nakrájený na malé kousky a povaříme, aby ořechy trochu změkly, cca 10-15 min., a odstavíme. ( Dle chuti můžeme přidat i fíky )
Do druhého hrnce, ve kterém budeme následně omáčku připravovat, nalejeme 0,5 l vody a začneme zahřívat a přidáme kelímek povidel asi 0,5 kg (PENY 440 g) a dobře rozmícháme, aby se povidla nepřichytla a pokud nestačí voda na rozmíchávání povidel, přidáme bujónu z ořechů, které se namáčejí. Až máme povidla řádně rozmíchány, přidáme obsah z prvního hrnce a opět mícháme a přivedeme k varu. Vmícháme koření - špetku skořice, citrónové kůry, 3ks nového koření a 3 ks bobkového listu. Dále 1 sáček vanilkového cukru. A zase povaříme 10-15 min., ale již za stálého míchání, aby se povidla nepřichytla. Pak přidáme nastrouhaný perník (50g – 1 ks), který pomalu vmícháváme do varu a tím se omáčka zahustí. Po zahuštění ji poředíme 250 ml rumu ( nejlépe Božkov) a opět přivedeme k varu. Kdyby byla omáčka málo hustá po poředění rumem, přistrouháme trochu perníku a přihustíme, ale pozor omáčka při chladnutí houstne - ořechy a rozinky nabírají vodu, takže se zahuštěním opatrně. Zahustit také můžeme varem za stálého míchání. Pak odstavíme a zakryjeme pokličkou. Při chladnutí občas promícháme a před úplným vychlazením vyndáme bobkový list, a pokud se zadaří, i nové koření s hřebíčkem. Hřebíček a nové koření si můžeme dát do malého sáčku a ušetříme si čas s lovením z omáčky.
Podáváme samotnou s knedlíkem nebo i k masům. Možno také podávat ke kynutým knedlíkům nebo na vdolečky.
DOBROU CHUŤ !

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1 536x
Zdroj: KOŘISTKA Tomáš
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Vánoční povidlová omáčka


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist