Citronová babeta s rybízem
Suroviny
Těsto
100 g másla
4 žloutky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g smetany ke šlehání
4 bílky
špetka soli
1 citrón
250 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
Poleva
120 g cukru moučka
2 hrsti rybízu
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce horké vody
Postup
Troubu předehřejeme na 175 °C. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh.
Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem. Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka po částech ušlehaný sníh z bílků.
Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem. Shora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175° C cca 40 - 60 minut. Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu. Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, přihustíme cukrem. Polevou polijeme vychladlou babetu, můžeme dozdobit rybízem a necháme zaschnout.
| Doba přípravy: |
|
| Doba vaření: |
|
| Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 190x
Komentáře receptu Citronová babeta s rybízem
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso
(2167)
|
Bezmasá jídla
(686)
|
Přílohy
(81)
|
Moučníky
(1540)
|
Různé
(2079)
|
Pro diabetiky
(47)
|
Grilování
(75)
|
Přihlášení
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

