Vepřová pečeně (pro začátečníky)

Suroviny

800 g vepřového masa
sůl
kmín
50 g sádla
vývar

recept nemá fotografii

Postup

Na pečení je nejvhodnější vepřová pečeně (někdy nazývaná karé). Je to maso z vepřového hřbetu a peče se v celku s kůžičkou i bez kůžičky. Lze však použít i jiné druhy vepřového masa – kýtu, krkovičku nebo vepřovou plec. Pokud maso obsahuje kosti, odstraníme je, ale využijeme je při pečení. Vepřovou pečeni potřeme solí a posypeme kmínem. Na dno pekáče dáme sádlo, menší kosti a část odřezků masa a na ně položíme připravené maso hřbetem dolů. Nemáme-li kosti, můžeme je nahradit špejlemi. Pekáč přiklopíme a maso pečeme za občasného podlévání v troubě při teplotě 220 stupňů C po každé straně asi ¾ hodiny. Celkem tedy počítáme minimálně s hodinou a půl pečení. Maso poléváme v průběhu pečení vypečenou vlastní šťávou a případně podléváme vývarem. Upečené maso vyjmeme z pekáče, ze šťávy sebereme větší část tuku a pak k ní přilijeme trochu vývaru. Osolíme, povaříme a procedíme. Maso nakrájíme na porce, upravíme na talíř a polijeme částí šťávy. Jako přílohu použijeme houskové (viz recept 146 – houskový knedlík pro začínající kuchařky ) nebo bramborové knedlíky (viz recept 753 – bramborové knedlíky a dušené zelí (viz recept 143 – lehké dušené zelí). A máme klasické vepřo-knedlo-zelo.

Další varianta:
Máme-li pečeni s kůžičkou, postupujeme obdobně, ale osolíme a okmínujeme jenom spodní část pečeně (ne kůžičku) a pečeni položíme na kosti nebo na špejle kůžičkou dolů tak, aby kůžička nepřiléhala k pekáči. Trochu podlijeme vývarem. Pečeme tak dlouho, až kůžička změkne a dá se vidličkou propíchnout (trvá to asi ¾ hodiny). Pečeni pak obrátíme a kůžičku nakrájíme na úzké proužky – řezy však nesmějí zasáhnout do masa. Nakrojenou kůžičku pak osušíme a silně posolíme (asi 1 mm vrstvu soli). Čím je soli více, tím lépe kůžička křehne. Pokračujeme v pečení, ale kůžičku již nesmíme polévat šťávou, sůl by se přitom splachovala a maso i šťáva by byly přesolené a kůžička by nekřupala.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 4 313x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 9,00 (počet: 1) 9,00 1 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Vepřová pečeně (pro začátečníky)


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist