Medovník
Suroviny
Těsto:
500 g hladké mouky
10 g moučkového cukru
60 g sádla (je nezbytné)
2 vejce
1 lžíce jedlé sody
4 lžíce medu
4 lžíce mléka
Krém:
500 ml mléka
5 lžic polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
2 žloutky
100 g moučkového cukru
200 g másla
Sirup na potření placek:
4 lžíce cukru
150 ml převařené vody (nebo 100 ml vody a 50 ml rumu)
rumové aroma (pouze v případě, že nedáváme rum)
Na dokončení:
rum
lžíce kakaa
mleté ořechy
cukr moučka
Postup
Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vyrobíme těsto. Z tohoto těsta vyválíme 6 tenkých placek o průměru cca 26 cm (vykrajujeme pomocí talíře, nebo dortové formy). Odkrojené zbytky placek upečeme také a pak je použijeme na dohotovení medovníku. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C 4-5 minut.
Krém:
Mléko, polohrubou mouku, vanilkový cukr, žloutky rozmícháme a za stálého míchání svaříme na hustou kaši, kterou pak dáme vychladit. Vychladlou hmotu vyšleháme s cukrem a máslem.
Nakonec každou placku potřeme sirupem, pak krémem a postupně je vrstvíme na sebe. Poslední placku a boky medovníku potřeme krémem a posypeme je rozdrobenými upečenými odkrojky placek, které jsme smíchali s kakaem, cukrem a nastrouhanými ořechy. Můžeme jej pocukrovat moučkovým cukrem.
Celý dort pak zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne odležet.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 7,550x
Komentáře receptu Medovník
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!