Vepřová pečeně (pro začátečníky)

Suroviny

800 g vepřového masa
sůl
kmín
50 g sádla
vývar

recept nemá fotografii

Postup

Na pečení je nejvhodnější vepřová pečeně (někdy nazývaná karé). Je to maso z vepřového hřbetu a peče se v celku s kůžičkou i bez kůžičky. Lze však použít i jiné druhy vepřového masa – kýtu, krkovičku nebo vepřovou plec. Pokud maso obsahuje kosti, odstraníme je, ale využijeme je při pečení. Vepřovou pečeni potřeme solí a posypeme kmínem. Na dno pekáče dáme sádlo, menší kosti a část odřezků masa a na ně položíme připravené maso hřbetem dolů. Nemáme-li kosti, můžeme je nahradit špejlemi. Pekáč přiklopíme a maso pečeme za občasného podlévání v troubě při teplotě 220 stupňů C po každé straně asi ¾ hodiny. Celkem tedy počítáme minimálně s hodinou a půl pečení. Maso poléváme v průběhu pečení vypečenou vlastní šťávou a případně podléváme vývarem. Upečené maso vyjmeme z pekáče, ze šťávy sebereme větší část tuku a pak k ní přilijeme trochu vývaru. Osolíme, povaříme a procedíme. Maso nakrájíme na porce, upravíme na talíř a polijeme částí šťávy. Jako přílohu použijeme houskové (viz recept 146 – houskový knedlík pro začínající kuchařky ) nebo bramborové knedlíky (viz recept 753 – bramborové knedlíky a dušené zelí (viz recept 143 – lehké dušené zelí). A máme klasické vepřo-knedlo-zelo.

Další varianta:
Máme-li pečeni s kůžičkou, postupujeme obdobně, ale osolíme a okmínujeme jenom spodní část pečeně (ne kůžičku) a pečeni položíme na kosti nebo na špejle kůžičkou dolů tak, aby kůžička nepřiléhala k pekáči. Trochu podlijeme vývarem. Pečeme tak dlouho, až kůžička změkne a dá se vidličkou propíchnout (trvá to asi ¾ hodiny). Pečeni pak obrátíme a kůžičku nakrájíme na úzké proužky – řezy však nesmějí zasáhnout do masa. Nakrojenou kůžičku pak osušíme a silně posolíme (asi 1 mm vrstvu soli). Čím je soli více, tím lépe kůžička křehne. Pokračujeme v pečení, ale kůžičku již nesmíme polévat šťávou, sůl by se přitom splachovala a maso i šťáva by byly přesolené a kůžička by nekřupala.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 3,950x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 9.00 (počet: 1) 9.00 1 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Vepřová pečeně (pro začátečníky)


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist